Novosti

Da li će u septembru biti otvorena besplatna ginekološka ambulanta za Romkinje u Tuzli?

U septembru 2024. godine trebala bi biti otvorena obnovljena ginekološka ambulanta u kojoj će Romkinje imati prioritet i besplatnu uslugu.

U septembru 2024. godine trebala bi biti otvorena obnovljena ginekološka ambulanta u kojoj će Romkinje imati prioritet i besplatnu uslugu.

Gostujući nedavno u programu TVSA, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić govorio je o projektima i novčanim sredstvima koje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ulaže u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite Roma i Romkinja.

Posebno je izdvojio pilot-projekat u kojem su Ministarstvo, Udruženje Roma “Euro Rom” i Dom zdravlja Tuzla uložili sredstva da se obnovi ginekološka ambulanta u Tuzli.

„Prošle godine smo radili jedan pilot-projekat u Tuzli, gdje smo sa Udruženjem Roma i Domom zdravlja pokušali da obnovimo ginekološku ambulantu. Naše ministarstvo je dalo određena sredstva. Dom zdravlja i mi, hvala Bogu, u septembru mjesecu ćemo otvoriti ginekološku ambulantu, gdje će romska populacija imati besplatnu uslugu, prioritet, znači svako ko je vezan za tu problematiku, a naravno, imat će koristi drugi građani Tuzle da tu koriste uslugu“, rekao je Hurtić 19. juna 2024.

Istinomjer, platforma za utvrđivanje ispunjenosti obećanja, objavila je da će pratiti da li će se u septembru otvoriti obnovljena ginekološka ambulanta u Tuzli u kojoj će Romkinje imati pravo na besplatne usluge.

Portal Newipe će također pratiti da li će biti ispunjeno ovo obećanje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button