Novosti

Povećane stipendije studentima s područja Brčko distrikta za 100 KM

Pored redovnih studenata, stipendije će biti dodijeljene takođe svim redovnim studentima koji su pripadnici nacionalnih manjina, studentima s posebnim potrebama, kao i studentima bez oba roditelja i to se odnosi na studente prve i viših godina prvog ciklusa studija.

Vladа Brčko distrikta BiH povećala je visinu stipendije svim redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija za 2024. godinu sa područja Brčko distrikta.  

– Sa dosadašnjih 200 stipendije su uvećane na 300 KM, a riječ je o 230 studenata za koje je izdvojeno ukupno 920.000 KM. Pored redovnih studenata, stipendije će biti dodijeljene takođe svim redovnim studentima koji su pripadnici nacionalnih manjina, studentima s posebnim potrebama, kao i studentima bez oba roditelja i to se odnosi na studente prve i viših godina prvog ciklusa studija – kazao je šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Zoran Bulatović.

On je napomenuo da će u narednom periodu biti raspisan Javni poziv za dodjelu stipendija, o čemu će studenti na vrijeme biti obaviješteni.

– U javnom pozivu biće jasno definirano šta je od dokumentacije potrebno, kao i koje uslove student mora ispuniti – dodao je Bulatović, ističući da ukoliko bude veći broj zahtjeva od previđenih 230, postoji mogućnost preraspodjele sredstava.

Prema njegovim riječima povećanje od 50 posto važi za sve studente koji su upisali godinu kao i za one koji su već bili u sistemu stipendiranja.

Vlada Brčko distrikta do sada je isplaćivala stipendije za redovne studente u dva navrata tokom školske godine, prvi put po upisu godine a ostatak nakon određenog vremenskog perioda.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button