Kolumne

Nema demokratije ni za žive, ni za mrtve Rome

Komemoracija u Donjoj Gradini u kojoj učestvuju predstavnici institucija, neće biti održana. Neće biti zatamnjenih automobila, helikoptera, dramatičnih govora, kamera, izjava... Neće nikoga biti ko predstavlja institucije, političke partije, delegacije međunarodnih institucija, ambasada, organizacija, iako pouzdano znam da su bili pozvani

Piše: D.T.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH od ove godine više ne koristi latentni rasizam prema Romima. To sada radi vrlo transparentno, politički prihvatljivo i vrlo efikasno. Javnost, koja obično reaguje na sve, ovo je prihvatila i odobrila, tako da će institucionalna netrpeljivost prema Romima uskoro postati mainstream.

Prvi put je to bilo na Svjetski dan Roma, 8. aprila. Tada je Ministarstvo uradilo sve da se ovaj datum obilježi neslužbeno i neformalno, daleko od institucija, bez zvanica i bez uvežbanih govora podrške romskoj zajednici.

Drugi put, vođeno istim principima i snažnom voljom da još jednom ponizi čitavu zajednicu i njene žrtve iz Drugog svjetskog rata, Ministarstvo čini povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta – Samudaripen!

Danas će na spomen obilježju u Donjoj Gradini biti nekoliko romskih aktivista koji tamo odlaze svake godine. Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH kojem je 2. avgust u zvaničnom kalendaru za obilježavanje važnih datuma, rekli su, da zbog prestruktuiranja budžeta ne mogu kupiti vijenac koji bi se položio na spomenik žrtvama, a nisu ni u mogućnosti plaćati putne troškove, jer, nema se para!

Ove godine se obilježava 80 godina od noći kada je ubijeno blizu 3000 Roma u zloglasnom Aušvicu. Rezolucijom Evropskog parlamenta koja je usvojena 15. aprila 2015. godine, 2. avgust je proglašen Danom sjećanja na romske žrtve holokausta – Samudaripen, ili masovno ubistvo, prevedeno sa romskog jezika.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja (vrlo moguće u čitavoj Evropi) koja je odlučila da ignoriše ovaj datum i ovu veliku godišnjicu.

Komemoracija u Donjoj Gradini u kojoj učestvuju predstavnici institucija, neće biti održana. Neće biti zatamnjenih automobila, helikoptera, dramatičnih govora, kamera, izjava… Neće nikoga biti ko predstavlja institucije, političke partije, delegacije međunarodnih institucija, ambasada, organizacija, iako pouzdano znam da su bili pozvani.

Svi oni će danas imati neke druge obaveze. Mi ćemo biti sami. Zapravo, oduvijek smo sami i uvijek ćemo biti, sve dok se jednog dana ne budemo ujedinili!

Dok se to ne bude desilo, neće biti mjesta u ovoj demokratiji ni za nas žive, a ni za naše mrtve!

(Newipe)

Srodni artikli

Provjerite
Close
Back to top button