Novosti

Von der Leyen: Romske žrtve ne smiju biti zaboravljene

"Sjećamo se i ponovno se obvezujemo na svijet u kojem se poštuje ljudsko dostojanstvo, gdje se slavi različitost i gdje mržnji nema mjesta”, navodi se u izjavi.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, i Helena Dalli, komesarka za jednakost, izdale su zajedničku izjavu povodom Dana sjećanja na holokaust nad Romima.

„Danas obilježavamo 80. godišnjicu tragičnih događaja koji su se odigrali u Auschwitz-Birkenau 2. avgusta 1944. Tog dana je više od 4.300 Sinta i romske djece, žena i muškaraca odvedeno iz baraka pod okriljem mraka u plinske komore od strane SS stražara. Više od 500.000 Roma sistemski je ubijeno u logorima, poljima i neobilježenim rovovima tokom holokausta. Njihovi životi su ugašeni, njihova kultura potisnuta, a njihove priče ušutkane. Naša je dužnost pobrinuti se da njihova priča ne bude zaboravljena i poštovati njihovu ostavštinu borbom za pravdu i jednakost za sve rasne manjinske skupine. Sjećamo se i ponovno se obvezujemo na svijet u kojem se poštuje ljudsko dostojanstvo, gdje se slavi različitost i gdje mržnji nema mjesta”, navodi se u izjavi.

Evropski parlament je 2015. godine proglasio 2. avgust „Danom sjećanja na holokaust nad evropskim Romima” u sjećanje na 500.000 evropskih Roma – koji su predstavljali najmanje četvrtinu njihove ukupne populacije u to vrijeme – ubijenih u Evropi pod nacističkom okupacijom.

Evropska komisija i države članice EU obvezale su se da će se boriti protiv anticiganizma, diskriminacije i predrasuda prema Romima, što je ujedno i temeljni uzrok genocida nad evropskim Romima.

Ovo je ključni cilj Strateškog okvira EU za Rome 2020.-2030. u ostvarivanju jednakosti, uključivanja i učestvovanja Roma na evropskom i nacionalnom nivou.

„Komisija ostaje čvrsta u svojoj predanosti borbi protiv mržnje i diskriminacije kao što je ponovno potvrđeno u zajedničkom dokumentu nazvanom ‘Nema mjesta za mržnju: Evropa ujedinjena protiv mržnje’ koji su u decembru 2023. usvojili Evropska komisija i visoki predstavnik. Ovo ima za cilj pojačati napore EU u borbi protiv mržnje u svim njenim oblicima, uključujući anticiganizam, putem pristupa koji uključuje cijelo društvo i jačanjem djelovanja kroz različite politike.”

Iz Komisije navode da će nastaviti blisko sarađivati s državama članicama kako bi pratili napredak prema glavnim ciljevima EU utvrđenim u Strateškom okviru EU za Rome 2020.-2030. Ove jeseni Komisija će objaviti izvještaj o provedbi nacionalnih strateških okvira za Rome, na temelju doprinosa država članica, nacionalnih kontaktnih tačaka za Rome, anketa koje je provela Agencija Evropske unije za temeljna prava i uvida iz civilnog društva.

Godine 2024., u sklopu programa „Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV)“, Evropska komisija osigurat će 14 miliona eura sredstava EU za podršku projektima o evropskom sjećanju.

Prioritet je posvećen projektima koji imaju za cilj jačanje sjećanja na holokaust, obrazovanje i istraživanje ili borbu protiv negiranja i iskrivljavanja holokausta. Dodatno, zajednički projekat Evropske komisije i Vijeća Evrope Roma Memory ima za cilj podizanje svijesti o sistemskom progonu Roma i genocidu nad Romima tokom holokausta.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button