Novosti

Udruženje “Euro Rom”: Vijećnik Berbić provodi linč nad Romima

Dodaju da neće dozvoliti ovaj linč, „nego će gospodin Berbić odgovarati za svoje diskriminatorne navode“.

Udruženje Roma “Euro Rom” iz Tuzle obratilo se javnosti saopštenjem u kojem navode da prolaze kroz linč koji provodi vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla Omer Berbić.

„U posljednja dva dana doživljavamo toliki linč od strane vijećnika Omera Berbića, sto je neprihvatljivo za nas, i za Grad multietničnosti/multikulturalnosti koji njeguje bogatstvo različitosti“, navode iz Udruženja.

Dodaju da neće dozvoliti ovaj linč, „nego će gospodin Berbić odgovarati za svoje diskriminatorne navode“.

„Ukoliko šutimo na diskriminaciju, ona neće prestati, REAGUJTE, MI JESMO!!!“, navodi se u reakciji koju potpisuje Larisa Čorbić, program menadžerica Udruženja Roma “Euro Rom” Tuzla.

Podsjetimo da je Berbić imao negativne komentare na izbor muzike koja je puštana tokom proslave romskog praznika Aliđuna u centru Tuzle, 2. avgusta.

Berbić je napisao “Ovo nije prihvatljivo na trgu i tačka. Iako je jedan od praznika, i vjerovatno je u pitanju neka proslava ili projekat, ova muzika nije prihvatljiva u gradskom okruženju. Neću dopustiti da se Tuzla pretvori u palanku.”

Uz poznati romski bend “Gypsy Paganini”, Lidiju Stanković, tada su nastupili i drugi estradni umjetnici koji su izvodili najljepše romske ali i druge poznate pjesme. Manifestaciju su između ostalih podržali Grad Tuzla i Turistička zajednica Grada Tuzle.

Naime, Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla i Udruženje “Kulturni Centar Roma” Tuzla su organizovali Manifestaciju “Aliđun“ na Trgu Slobode u centru Tuzle 2. avgusta 2024.

Manifestacija se tradicionalno obilježila drugi put u Gradu Tuzla, odnosno u BiH, s ciljem promovisanja romske kulture, običaja, tradicije, očuvanja identiteta Roma, te podizanja kulturnog nivoa na području Grada Tuzla.

Posjetitelji manifestacije su sa oduševljenjem prilazili i čestitali praznik i organizaciju, za šta je dokaz pun Trg ljudi koji su prisustvovali obilježavanju i uživali u kulturnom, informativnom i zabavnom programu koji je profesionalno vodila Maja Nikolić.

„Zaista sam ponosna u svojstvu program menadžerice da u programu rada Udruženja svake godine planiramo realizaciju manifestacija, pored svih drugih aktivnosti koje Udruženje realizuje, kao što je to bilo i održavanje manifestacije Aliđun, najvećeg romskog praznika. Zalagat ćemo se da svake godine obilježimo manifestaciju Aliđun na Trgu u Gradu Tuzla, i da svake godine bude raznolikost, jer to predstavlja Identitet za Rome. Gospodin Omer Berbić je na svom FB profilu napisao da neće dopustiti da se Grad Tuzla pretvori u palanku, uz komentare i objave učeći nas Rome šta je romska muzika i braneći održavanje manifestacije. Pitam se s kojim pravom?? Kada je gradonačelnik Grada Tuzla odobrio obilježavanje manifestacije i nama i mnogim drugim narodima, ko je Omer Berbić da nešto neće dopustiti??“, navela je Čorbić.

Postavila je pitanje, da li je uredu da mnogi izvođači izvode razne žanrove muzike na Trgu i Panonskim jezerima? Ali kada Romi nešto obilježavaju to se neće dopustiti.

„E da se Vi pitate, sreća pa se ne pitate, niti ćete se ikada pitati“, dodala je Čorbić, navodeći za Berbića da je „unuk velikog Selima Bešlagića, koji je na kulturan način protjerao Rome iz Centra Grada, takozvane tadašnje Bankerove ulice na Kiseljak na periferiju Grada Tuzle“.

„Postoje mnogi dokumenti koji štite prava nacionalnih manjina u BiH. Od 17 nacionalnih manjina u BiH Romi su najveća koja broji do 100.000. Okvirna konvencija za zaštitu prava nacionalnih manjina Vijeća Evrope utvrđuje da je zaštita nacionalnih manjina, njihovih prava i sloboda sastavni dio međunarodne zaštite ljudskih prava. Bosna i Hercegovina kao zemlja ugovornica ove konvencije obavezuje se da garantuje pripadnicima nacionalnih manjina ravnopravnost pred zakonom i jednaku zakonsku zaštitu. To znači da se zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije na osnovu pripadnosti nacionalnoj manjini“, stoji u njenoj reakciji.

Dalje ističe da će obratiti svim relevantnim institucijama za povredu ljudskih prava i sloboda, pa će njima morati objasniti svoj stav.

„Pozivamo tužilaštvo da razmotri ove navode, te ukoliko ima elemenata rasizma da se pokrene postupak protiv Berbića. Također pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH da razmotri pomenute istupe kandidata za Gradsko vijeće Tuzla 2024. na predstojećim izborima i da u skladu sa zakonom utvrde govor mržnje prema jednom narodu, te da adekvatno bude sankcionisan“, poručila je Čorbić.

Pozivala je i predsjednika Naše stranke Fortu Edina da se „javno izjasni da li je ovo stav stranke koji je iznio Berbić da se Romi ‘protjeraju’ iz Grada Tuzle i iz BiH „jer protjerivanje smatramo ukoliko nekom narodu uskraćuješ njegova prava pogotovo na očuvanju kulturnog identiteta, u ovom slučaju romskog naroda“.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button