Novosti

Festival “Baro drom” 11. i 12. avgusta u Bijeljini

Ovo je jedinstven događaj na području Bosne i Hercegovine i ima veliki značaj za socijalizaciju Roma na području grada Bijeljine ali i šire.

Tekst: M.H.

Festival “Baro drom” posvećen promociji romske kulture, tradicije i jezika, biće po treći put organizovan u Bijeljini 11. i 12. avgusta, u organizaciji Udruženja građana “Otaharin”.

U dva dana festivala posjetioci mogu da uživaju u raznovrsnom kulturno-umjetničkom programu sa sjajnim učesnicima.

Prema riječima Dragana Jokovića, direktora udruženja “Otaharin”, ovo je jedinstven događaj na području Bosne i Hercegovine i ima veliki značaj za socijalizaciju Roma na području grada Bijeljine ali i šire.

“Ovo je treći po redu festival ‘BaroDrom’ što u prevodu znači dugačak put. Simbolično je to obilježavanje upravo socijalizacije i uključivanja Roma u kulturni život grada Bijeljine jer grad Bijeljina ima najbrojniju romsku populaciju u Republici Srpskoj i jako nam je drago da evo već tradicionalno možemo reći da treći put organizujemo ovakav festival, jer je to festival jedinstven ove vrste u Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj imamo jako malo festivala posvećenih nacionalnih manjinama i jako smo ponosni što smo uspjeli kao udruženje da održimo tu tradiciju, evo treća godina za redom, i da nastavimo s time, jer zaista to pokazuje jednu otvorenost i posvećenost uključenju romske populacije u život ovog grada,” kazao je Joković.

Festival je pretežno kulturno-muzičkog karaktera i ugostit će veoma priznate romske izvođače i umjetnike. Dvodnevni festival će biti započet defileom koji će uz trubače i romske nošnje započeti predstavljanje romske kulture ovog područja. Nakon toga slijedi zanimljiv program koji će sigurno privući brojne posjetitelje.

Muzički program otvara Husein Alijević Husa, istaknuti umjetnik, muzičar, kompozitor, pjevač i glumac koji na filmsko platno donosi Džeja Ramadanovskog u filmu Nedelja, najgledanijeg filmskog hita posljednjih godina. Muzičkoj umjetnosti posvetio je svoj život i autor je mnogih hitova kod pjevača poput Cece, Dragane Mirković, Saše Matića, Amara Gileta, Jovana Perisića, Šabana Šaulića i drugih. 90-ih godina osnovao je jedan od najpopularnijih sastava tog vremena, Beat Street.

Drugi dan festivala za muzički dio je zadužena Zejna Murkić koja je započela karijeru kao članica poznate pop grupe Luna, sa kojom je snimila dva albuma. Nakon toga je svoj solo put nastavila sa izuzetnim uspjehom, snimivši nekoliko svojih singlova i učestvujući na nekoliko festivalskih takmičenja. Postala je poznata i po svom učešću u filmu “Toma”, gdje je pjevala pjesmu “Jag”, kao i po učešću na koncertu povodom proslave 100 godina Diznija, gdje je izvodila numere iz crtanog filma “Mala Sirena,” lik Ursula, i numeru iz crtanog filma Pokahontas. Pored svoje muzičke karijere, aktivna je u humanitarnim akcijama, radeći kampanje za UNHCR i boreći se za ljudska prava. Njen angažman u humanitarnim inicijativama čini je velikim borcem za humanitarna prava i omiljenom ličnošću u javnosti. Zejna Murkić je takođe ostvarila zapažene nastupe na Pjesmi za Evroviziju. 2022. godine je učestvovala sa numerom “Nema te”, pop džez baladom kojom je pokazala svoje glasovne  mogućnosti. Potom je 2023. godine ponovo učestvovala na istom takmičenju sa numerom “Rumba”, koja je postala veliki hit i bila je veliki favorit. Zejna se ponovo takmičila na Pjesmi za Evroviziju 2024. godine sa pjesmom “Najbolja” i bila je jedna od glavnih favorita za pobjedu.

“Mi kao udruženje jako puno radimo na na inkluziji Roma, posebno na obrazovanju, ali segment kulture je jako važan i zato imamo podršku i gradske uprave i naših donatora kojima moram da se zahvalim, posebno Caritasu Švicarske bez kojih ne bi to bilo moguće. Vrlo je važno da se radi u kontinuitetu, da ljudi stvarno imaju tu podršku, jer kroz naš Dnevni centar, kroz rad samog udruženja kroz brojne projekte koje mi provodimo, imamo jako dobru saradnju sa romskom zajednicom i jako puno kolega Roma radi u samom udruženju. Jako je važno da svi Romi se osjećaju prihvaćeno u gradu Bijeljini i Republici Srpskoj, a Romi su jedna od najbrojnije nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, u regionu i jedna od najugroženijih. Nažalost, kada pričamo o Romima, jako je težak trenutni položaj pogotovo zahvaljujući aktuelnoj nekoj političkoj situaciji u svijetu i kod nas,“ kazao je Joković.

Pored muzičkog programa u sklopu festivala će biti organizovano i književno veče kao i izvođenje monodrame pod nazivom “SAMA,” koju izvodi Aleksandra Milojković Novikova.

Dođite na BARO DROM i budite dio sjajne dvodnevne manifestacije koja će okupiti eminentne umjetnike i stvaraoce i doprinijeti očuvanju romske tradicije i kulture. Ulaz je slobodan, poručili su organizatori.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button