Novosti

Bez straha od pritiska ili manipulacije: Romi, osobe s invaliditetom, žene – i vaš glas je važan

Kampanja „I moj glas je važan“ podiže svijest o pravu na slobodno glasanje u marginalizovanim grupama.

Sedam udruženja iz Bosne i Hercegovine pokrenulo je kampanju pod nazivom „I moj glas je važan,“ s ciljem povećanja svijesti o pritisku na birače unutar marginalizovanih grupa.

Kampanja se fokusira na tri ključne grupe: romsku zajednicu, osobe sa invaliditetom, i žene, te ima za cilj da motiviše pripadnike ovih zajednica na slobodno i nepristrasno učešće u izbornim procesima, bez straha od pritiska ili manipulacije.

Romska zajednica

Romi u Bosni i Hercegovini često se suočavaju sa diskriminacijom i pritiscima koji ih obeshrabruju u učešću u izborima. Kampanja teži da motiviše lokalno romsko stanovništvo na aktivno sudjelovanje u izbornim procesima, uz fokus na edukaciju i osnaživanje. Posebna pažnja posvećuje se ženama iz romske zajednice, koje su često suočene s dodatnim pritiscima, poput porodičnog glasanja.

Osobe sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom suočavaju se s nizom izazova koji otežavaju njihovo učešće u izbornom procesu. Kampanja „I moj glas je važan“ ima za cilj poboljšanje pristupačnosti biračkih mjesta i javnih prostora, te informisanje javnosti o arhitektonskim i drugim barijerama koje sprečavaju njihovo nesmetano učešće u izborima. Takođe, politički subjekti su pozvani da prilagode svoje materijale osobama sa invaliditetom, uključujući upotrebu titlova i materijala jednostavnih za čitanje. Posebno je istaknut problem glasanja slijepih i slabovidih osoba, gdje se zagovara omogućavanje glasanja uz pomoć asistenta, kako bi se osigurala jednakost i nezavisnost u izbornom procesu.

Žene

Iako čine značajan dio biračkog tijela, žene, posebno iz marginalizovanih grupa, često su suočene s pritiscima koji im otežavaju slobodno glasanje. Kampanja pruža edukaciju o izbornom procesu i osnažuje žene da se aktivnije uključe u politički život, kako kao biračice, tako i kao kandidatkinje za funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Takođe, ukazuje se na problem porodičnog glasanja, gdje su žene često pod pritiskom da glasaju prema uputama članova porodice.

Kampanja „I moj glas je važan“ predstavlja važan korak ka osnaživanju marginalizovanih grupa u Bosni i Hercegovini, te promovisanju inkluzivnosti i jednakosti u izbornom procesu. Pokretači kampanje pozivaju sve građane i građanke da se uključe i podrže inicijativu za stvaranje društva u kojem će svaki glas biti važan i uvažavan.

Kampanju su inicirala udruženja Lotos Tuzla/Sarajevo, LAG MOSI Živinice, IGM Inicijativa građana/ki Mostar, Udruženje Ključ budućnosti – Ključ, Otaharin Bijeljina, UG „Romska djevojka-Romani Ćej“ Prnjavor, i Udruženje žena Romkinja – Bolja budućnost Tuzla.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button