EU Roma

Romi ostvarili značajne rezultate na Olimpijskim igrama

Oba sportaša svojim uspjesima mogu poslužiti kao uzori mladim Romima i Romkinjama, potičući ih da ustraju u ostvarivanju svojih snova.

Tekst: M.H.

Na nedavno završenim 33. Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu, dva romska sportaša ostvarila su značajne uspjehe. Dizač utega iz Bugarske, Božidar Andrejev, osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 73 kilograma, dok je mađarski bokser Richárd Kovács, u poluvelter kategoriji (od 60 do 64 kilograma), završio među osam najboljih, iako nije uspio osvojiti medalju.

Božidar Andrejev, dvostruki evropski prvak iz 2019. i 2024. godine te brončani sa svjetskog prvenstva 2019. godine, podigao je ukupno 344 kilograma – 154 u disciplini trzaja i 190 u disciplini izbačaja. Ove performanse omogućile su mu da osvoji treće mjesto, dok su srebro i zlato pripali Tajlanđaninu Weeraphonu Wichumu i Indonežaninu Rizkiju Juniansyahu.

S druge strane, Richárd Kovács, peterostruki prvak Mađarske i brončani s evropskih prvenstava 2022. I 2024. godine, propustio je priliku za medalju nakon što je izgubio u četvrtfinalu na bodove od francuskog boksera Sofianea Oumihe. Ipak, završio je među osam najboljih u svojoj kategoriji.

Oba sportaša svojim uspjesima mogu poslužiti kao uzori mladim Romima i Romkinjama, potičući ih da ustraju u ostvarivanju svojih snova. Kovács je posebno istaknuo da bi mu bilo važnije od samog sudjelovanja na Olimpijadi ako bi svojim uspjesima mogao inspirirati barem jedno romsko dijete, prenosi češka novinska agencija Romea.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button