Novosti

Brčko: Uskoro izgradnja dvije stambene zgrade s ciljem ukidanja naselja Prutače

Sve se odvija u okviru CEB II projekta gdje je još ranije utvrđeno da ovakav vid naselja kakav su Prutače definitivno treba zatvoriti jer spada u jedno od najmanje kvalitetnih naselja ovog tipa u BiH.

Tekst: M.H.

Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja brčanske Vlade privodi kraju aktivnosti u vezi
s otpočinjanjem radova na izgradnji dvije stambene zgrade s ciljem ukidanja izbjegličkog
humanitarnog naselja Prutače.

“Projekat je vrijedan oko šest miliona maraka, a finansijska konstrukcija je zatvorena posredstvom kreditnog zaduženja od 2.800.000 maraka, te izdvajanjem budžetskih sredstava u iznosu od 3.000.000 maraka. Ovim sredstvima biće sagrađene dvije zgrade sa po 30 stambenih jedinica. Izvođač radova u ovaj posao bi trebao biti uveden sredinom narednog mjeseca, a rok za okončanje radova je 18 mjeseci“, rekla je šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja brčanske Vlade Ljubica Ilić.

Inače sve se odvija u okviru CEB II projekta gdje je još ranije utvrđeno da onakav vid naselja kakav su Prutače definitivno treba zatvoriti jer spada u jedno od najmanje kvalitetnih naselja ovog tipa u BiH. Veliki broj požara, pojava epidemije šuge u prethodnim godinama, neadekvatan vodovod i broj manjih deponija su samo neki od razloga zašto su Prutače dobile status najalarmantnijeg humanitarnog naselja koje treba zatvoriti.

„Još podavno prilikom prihvatanja CEB projekata utvrđeno je da treba stambeno zbrinuti 60 romskih porodica, i stoga je i određeno da se grade dvije zgrade sa po 30 stanova i to na lokalitetu Prutača. Vjerujem da će izvođač ispoštovati ugovorene rokove, odnosno da će negdje sredinom 2026. godine, zgrade biti spremne za useljenje“, zaključila Ilić.

Porodice koje neće dobiti smještaj kroz CEB II projekat bit će zbrinute CEB III projektom, koji će osigurati dodatna sredstva za zatvaranje svih kolektivnih centara.

Uprkos ovoj najavi iz Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja stanovnici Prutača su i dalje skeptični jer od 2014. godine dobijaju obećanja da će ubrzo useliti u nove stanove i da će njihovo stambeno pitanje biti riješeno. Čak i tada se ovo naselje brojalo kao jedno od najalarmantnijih za rješavanje, i do danas nijedna zgrada za kolektivni smještaj na Prutačama nije izgrađena a broj srušenih, požarom uništenih se samo povećao.

„Ovdje niko ne vodi računa ni o čemu. Bitna je samo diskriminacija, da Brčko uzima na nas novčana sredstva. Uzimaju pare na nas, lažu i varaju. Svi nam obećaju i svi lažu. Neće da dovuku ni kontejner za smeće, neće smeće da odvoze. Kod oca mi je prošle godine izgorjela kuća a tu živi već 15 godina i dan danas čeka bilo kakvu pomoć ali od toga nema ništa i nama je to jasno pa se sami borimo koliko možemo“, govori Semir Džafić.

„Jedna mi je zgrada izgorjela, prebacili me u dvadeset dvojku. Tu su zgradu srušili, pa sam preselila u treću. I ova nije baš najbolja, kisne sve“, kaže Sava Hasetović.

Pored Prutača u Brčkom postoji još pet kolektivnih centara: Brka, Ivici, Bukvik, Grbavica i Cerik za koje ne postoje nikakve informacije kada bi mogli da očekuju obnovu ili izgradnju.

Stanje CEB II projekta u BiH

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH koordinira projekat “Zatvaranje kolektivnih centara putem osiguranja javnih stambenih rješenja” (CEB II), čija implementacija uključuje resorna ministarstva entiteta i Odjeljenje Brčko Distrikta. Kroz ovaj projekat, osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 60 miliona eura za zatvaranje 104 lokacije kolektivnih i alternativnih smještaja.

Prema nacrtu srednjoročnog plana rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za period 2025-
2027, planirano je da se do kraja 2026. godine izgradi 2.045 stambenih jedinice kroz 68 potprojekata u 46 opština i gradova širom BiH. Izgrađene i rekonstruisane stambene jedinice biće korištene kao socijalno neprofitno stanovanje i dodjeljivaće se porodicama koje su trenutno smještene u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima.

Međutim, iako će projekat CEB II značajno doprinijeti smanjenju broja kolektivnih centara, problem
stambenog zbrinjavanja neće biti potpuno riješen. Naime, oko 24% kolektivnih centara u Federaciji BiH neće biti obuhvaćeno ovim projektom. Prema procjenama, biće zatvoreni svi kolektivni centri u Republici Srpskoj i više od 76% na području Federacije BiH.

Samo od početka ove godine do danas zatvoreno je osam kolektivnih centara i to u Živinicama, Kalesiji i Ključu. Zahvaljujući tome, 157 porodica je dobilo nove domove. Ovi stanovi su izgrađeni u okviru CEB II projekta, u okviru kojeg je planirana izgradnja 2.045 stambenih jedinica za osobe koje žive u kolektivnim centrima ili drugim vidovima alternativnog smještaja. Od početka realizacije ovog projekta do sada izgrađeno je više od 1.400 stanova.

Do kraja 2024. godine, planirano je završavanje 56 potprojekata sa ukupno 1.688 izgrađenih stambenih jedinica i useljenjem istog broja korisničkih porodica. Preostali dio projekta, koji uključuje 12 potprojekata sa 357 stambenih jedinica, biće završen do 2026. godine. Tokom 2025. godine biće izgrađeno 268 stambenih jedinica, dok će se tokom 2026. godine završiti izgradnja preostalih 89 stambenih jedinica.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, kaže da je bruka države to
što ovaj problem još nije riješen.

“Ne može niko dati objašnjenje zašto to pitanje nije završeno”, poručuje Zukićeva.

Dodaje da su mnogi kao djeca došli u kolektivni centar, a sada tu žive sa svojom djecom.

“Dakle, osuđeni su jednostavno na to da nemaju svoj krov nad glavom, nego su tu zajedničke prostorije, po jedna soba, vrlo su loši uslovi. Mi mnoge ne zatičemo žive, umrli su. Mnogi su i otišli, mladi ljudi, čekajući da im se završi rješenje. Imamo primjer da su otišli u Francusku. Ostali su stari, u vrlo lošem stanju. Imali smo prije nekoliko dana jedan obilazak. Loše su poruke sa terena. Oni su prostorno skučeni, imamo u jednoj sobi svekrvu sa sinom, snahom i djecom”, ističe Zukićeva.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button