Novosti

SFF: Predstavljen film Srđana Vuletića o temi nasilja nad ženama

„Bavimo se gorućom temom, u zadnjih godinu dana ubijeno je 15 žena“, podsjetio je Vuletić.

U kultnom Metalcu, odnosno Ljetnom kinu Coca-Cola u sklopu 30. Sarajevo Film Festivala večeras je premijerno prikazan film “Gym” bh. reditelja Srđana Vuletića u koprodukciji BH Telecoma.

Priču o nasilju nad ženama Vuletić prikazuje kroz prizmu uzroka, a ne posljedica. Vuletić je istakao kako je posebno ponosan jer kompletan projekat nosi mlada glumačka ekipa.

Nakon projekcije filma, Vuletić i ekipa filma “Gym” naklonila se publici koja ih je pozdravila gromoglasnim aplauzom.

“Nažalost, to je goruća tema. Proteklih godinu dana ubijeno je 15 žena. Naš film se bavi temom nasilja nad ženama na jedan specifičan način zato što se ne bavimo tom problemom nakon što se on desi nego pokušavamo da analiziramo kako može doći do toga, kako se ne upale neki alarmi, kako se pređu neke crvene zastave i dođe se do situacija koje ne želimo da gledamo”, kazao je Vuletić.

Vuletić je za film “GYM” okupio mladu ekipu bh. glumaca s kojom je večeras rame uz rame prošetao Festivalskim trgom. Večeras su na tepihu bili mladi glumci Dina Mušanović, Dino Sarija, Igor Skvarica, Edin Avdagić Koja, Rijad Gvozden i mnogi drugi.

Film prati život Rikija, konobara u posrnuloj ketering kompaniji. Njegov mizogini kolega i budući zet Ado želi spasiti firmu tako što će prebiti vrhunsku slastičarku Melisu, bivšu saradnicu, i natjerati je da ponovo radi s njima. Svi uposleni odbace plan kao totalno glup i besmislen. Međutim, Ado je uporni divljak i njegove kolege znaju da on neće stati dok ne bude silom zaustavljen. Riki je razapet između osjećaja za pravdu i normi u kojima tolerišemo familiju i prijatelje bez obzira na to šta oni rade.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button