Novosti

U fokusu ovogodišnjeg stručnog savjetovanja tužitelja borba protiv trgovine ljudima

Ključne teme su uključivale referalne mehanizme, pristup žrtava pravosuđu, procedure smještaja i djelovanje sigurnih kuća.

Sedamnaesto godišnje stručno savjetovanje tužitelja održano je od 1. do 4. septembra u Neumu, koje je poslužilo kao platforma za obuku, raspravu o pitanjima kaznenog pravosuđa i razmjenu najboljih primjera iz prakse.

Tijekom stručnog savjetovanja, Misija OESS-a u BiH je, u suradnji s Međunarodnom organizacijom za migracije, Vijećem Evrope, Međunarodnim forumom solidarnosti-Emmaus, kao i projektom EU4FAST (Podrška EU jačanju borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu), organizirala niz panel diskusija fokusiranih na trgovinu ljudima. Na tim sesijama se razgovaralo o izazovima u otkrivanju, provedbi istraga i procesuiranju predmeta trgovine ljudima u BiH, naročito onih koji uključuju digitalne dokaze.

Ključne teme su uključivale referalne mehanizme, pristup žrtava pravosuđu, procedure smještaja i djelovanje sigurnih kuća. Pored toga, sudionici su razgovarali o pristupu u čijem je središtu žrtva i pristupu koji uzima u obzir doživljenu traumu, kao i o pitanju pristanka žrtava, naročito u predmetima trgovine ljudima uz korištenje cyber tehnologija, kao što je iskorištavanje žrtava trgovine ljudima kao počinitelja internetskih prijevara industrijskih razmjera, priopćeno je iz Misije OESS-a u BiH.

Ove sesije su pružile tužiteljima i stručnjacima mogućnost da istraže praktična rješenja, doprinesu izgradnji kapaciteta i suoče se s relevantnim izazovima.

Boris Topić, službenik za borbu protiv trgovine ljudima pri Misiji OESS-a u BiH, je istaknuo koje se prepreke mogu pojaviti u djelotvornom procesuiranju predmeta trgovine ljudima u vezi s „pristankom“ žrtava na eksploataciju.

„Bez obzira na činjenicu da pristanak na eksploataciju nije zakonski važeći, on ostaje značajna prepreka u procesuiranju predmeta trgovine ljudima. Oslanjajući se na uobičajene oblike eksploatacije, kao što su seksualna i radna eksploatacija, sudionici su razgovarali o strategijama za prevladavanje izazova povezanih s pristankom, naročito u predmetima trgovine ljudima povezanim sa cyber prijevarama“, zaključio je Topić.

Ahmed Mešić, šef Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužiteljstva BiH kazao je kako novonastali izazovi u vezi s trgovinom ljudima, koju olakšava korištenje informacijskih tehnologija, predstavljaju značajne poteškoće u prikupljanju digitalnih dokaza.

”Ovaj događaj je odigrao ključnu ulogu u pružanju pomoći tužiteljima i drugom stručnom osoblju da prevladaju  te izazove, pružajući im neophodne alate i znanje da se djelotvorno pozabave složenim aspektima takvih predmeta”, kazao je Mešić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button