Novosti

Dom naroda odobrio Strategiju razvoja socijalnog sistema i dječije zaštite u FBH

Navedena strategija je obiman dokument u kojem je Vlada između ostalog navela da su socijalna prava jedno od osnovnih ljudskih prava i da imaju glavnu ulogu u obezbjeđenju ljudskog dostojanstva za sve osobe te važnu ulogu u smanjenju siromaštva, suzbijanju diskriminacije i sprečavanju socijalne isključenosti.

Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatio je većinom glasova na sjednici Strategiju razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2024. – 2030. godina, koju je predložila Federalna vlada.

Nakon usvajanja ovog dokumenta, sjednica je završena.

Navedena strategija je obiman dokument u kojem je Vlada između ostalog navela da su socijalna prava jedno od osnovnih ljudskih prava i da imaju glavnu ulogu u obezbjeđenju ljudskog dostojanstva za sve osobe te važnu ulogu u smanjenju siromaštva, suzbijanju diskriminacije i sprečavanju socijalne isključenosti. Posebno su prava te vrste bitna za zaštitu ranjivih i marginalizovanih grupa i pojedinaca koji se nađu u stanju socijalne potrebe zbog bolesti, starosti, nezaposlenosti, materinstva, invaliditeta ili nedovoljne porodične podrške, posebno kad je riječ o djeci, navela je također Vlada.

Na svom tranzicijskom putu ka pridruživanju Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina je suočena s velikim izazovima prilagođavanja svog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije. Nemali broj strateških dokumenata je kreiran u posljednjih desetak godina kako bi se napravili značajni pomaci ka boljem standardu u oblasti socijalne zaštite stanovništva i zaštite porodica i djece.

Brojni ozbiljni sociialni izazovi moraju se rješavati poboljšanjem i unapređenjem navedenih sistema, uspostavljaniem i jačanjem mjera usmjerenih na socijalnu inkluziju, izmjenu postojećih ili uspostavljanje novih i modernijih pravnih okvira, eliminisanje svih oblika diskriminacije što uključuje i izjednačavanje i garantovanje minimuma osnovnih prava u odnosu na određene grupe ili pojedince, uspostavu i razvoj kvalitetnijeg modela socijalnih transfera, koji bi trebao biti zasnovan na realnim potrebama i kvalitetnim informacijama i podacima.

Osim toga, neophodno je, kao jedan od prvih i ključnih koraka u reformisanju sistema socijalne zaštite i zaštite porodica i djece, početi razvijati sveobuhvatan set indikatora za planiranje i praćenje koji bi bio i uporediv s evropskim, navela je između ostalog Vlada FBiH u navedenom obimnom dokumentu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button