Region

Umro osnivač Romske partije Srbije

Njegova predanost i ljubav prema romskoj kulturi, tradiciji i jeziku ostavili su neizbrisiv trag, a posebno na one koji su ga poznavali.

Nebojša Vladisavljević, veliki umjetnik, virtuoz na violini, kao i romski aktivista, preminuo je u 69.godini, a povodom njegove smrti oglasila se Romska partija.

– Poštovani prijatelji, danas se opraštamo od Nebojše Vladisavljevića, velikog virtuoza na violini, romskog aktiviste i stvaraoca romske politike.

Nebojša je borbu za romski narod započeo još tokom 90-ih sakupljajući građu o romskom kulturnom nasljeđu, istražujući romski jezik, snimajući dokumentarne filmove i organizujući umjetničke kolonije koje su za sobom ostavile značajnu građu o životu romskog naroda u prošlosti.

Ostvario je značajnu karijeru i kao novinar, te je inicirao osnivanje i bio urednik romske redakcije Radio Sombora od 2002. do 2005. godine kada  postaje  i član Udruženja novinara Srbije(UNSa).

Značajne napore uložio je i u osnivanje Glasila na maternjem jeziku romske nacionalne manjine u Srbiji,  te je  2009. godine  izabran za Direktora Novinsko-izdavačke ustanove THEM.

Kao osnivač jednog od najstarijih romskih organizacija u Srbiji  Kulturnog-prosvjetnog društva Roma iz Sombora zalagao se za okupljanja i zajedničko djelovanje romskih Udruženja, te je 2002. godine izabran za Predsjednika Saveza Udruženja Roma Vojvodine koje je brojalo preko 25 organizacija.

Nebojša spada i u  prvake političkog organizovanja romskog naroda u Srbiji. Tako je na mjestu Generalnog sekretara Romske partije proveo od 2002.do 2012. godine i dao ključan doprinos da romski narod tada u 2 mandata ima predstavnika u Parlamentu Srbije.

Njegova predanost i ljubav prema romskoj kulturi, tradiciji i jeziku ostavili su neizbrisiv trag, a posebno na one koji su ga poznavali.

Bio je veliki prijatelj i poznavalac romske omladine, te je njegova podrška i mentorstvo mnogima bila neizmjerna inspiracija.

– Neka Nebojšin duh i njegova djela nastave da žive kroz nas, dok se nastavljamo boriti za bolji položaj i prava Roma u našem društvu. Počivaj u miru, dragi Nebojša – saopštili su iz partije.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button