Novosti

Za 15 dana počinje izgradnja dvije zgrade sa 60 stanova u naselju Prutače u Brčkom

Realizacija Projekta „CEB II“ predstavlja značajan korak ka trajnom rješavanju problema stambenog zbrinjavanja u naselju Prutače, čime će se omogućiti mještanima sigurniji i kvalitetniji životni prostor.

Za 15 dana počinje izgradnja dvije zgrade sa po 30 stanova u naselju Prutače u Brčko distriktu. Vrijednost projekta iznosi šest miliona KM od čega Distrikt finansira tri miliona KM.

Ugovor o projektu „CEB II“ potpisali su gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, ministar ljudskih prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, predstavnica Fonda za povratak BiH Dina Buzaljko i predstavnici izvođača radova.

Ugovor je potpisan tokom posjete ministra Hurtića Brčko Distriktu, a po riječima gradonačelnika Nišića realizacija Projekta „CEB II“ predstavlja značajan korak ka trajnom rješavanju problema stambenog zbrinjavanja u naselju Prutače, čime će se, kako je naglasio, omogućiti mještanima sigurniji i kvalitetniji životni prostor.

– Za 15 dana počet će se sa izgradnjom i trajat će 14 mjeseci, odnosno 2026. godine možemo očekivati useljavanje porodica u stanove. Mi imamo još pet kolektivnih centara, odnosno imamo oko 600 nezbrinutih osoba i nastavit ćemo dalje kako bi se svi problemi kolektivnih centara riješili – kazao je Nišić.

Dodao je da je Hurtić nagovijestio mogućnost projekta i CEB III koji je neophodan da riješi još nedostajućih 150 stambenih jedinica za ovu populaciju.

Ministar Hurtić je rekao da žele nastaviti sa Projektom CEB III.

– U razgovoru sa Razvojnom Bankom Vijeća Evrope dogovorio sam zaduživanje BiH od 100 miliona eura kako bi riješili probleme ovog tipa. Od Brčko distrikta smo dobili već saglasnost da idemo u taj kredit gdje su tražili oko deset miliona kako bi mogli završiti sa kolektivnim centrima. Republika Srpska se izjasnila za 30 miliona i još čekamo izjašnjenje Vlade Federacije BiH za oko 60 miliona eura kredita – kazao je on.

Nakon potpisivanja ugovora organizovana je i posjeta naselju Prutače gdje se ujedno i zastupnica u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejra Šečić zahvalila svima koji su uložili trud u rješavanju dugogodišnjeg problema u ovom naselju.

„Sretna sam, ali ne samo ja, nego svi koji žive u ovom naselju. Svim mještanima Prutača poručujem da je došao kraj muke i biće zbrinuti sa kvalitetnim stanovima. Novac je odvojen i za školsko dvorište gdje će moći i djeca da se igraju. Nećemo ovdje stati i radit ćemo na rješavanju i drugih problema u raznim mjesnim zajedncama u Distriktu“, kazala je Šečić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button