Novosti

Unaprijeđena zdravstvena zaštita Romkinja u Tuzlanskom kantonu: Nabavljen novi ultrazvučni aparat

Nabavka je realizovana u okviru Akcionog plana Bosne i Hercegovine za društvenu inkluziju Roma i Romkinja za period 2021.-2025. godine, s ciljem poboljšanja pristupa zdravstvenoj zaštiti za romsku populaciju.

Služba zdravstvene zaštite žena i trudnica Javne zdravstveno nastavne ustanove Dom zdravlja „ Dr Mustafa Šehović” Tuzla bogatija je za novi ultrazvučni aparat.

Nabavka je realizovana u okviru Akcionog plana Bosne i Hercegovine za društvenu inkluziju Roma i Romkinja za period 2021.-2025. godine, s ciljem poboljšanja pristupa zdravstvenoj zaštiti za romsku populaciju.

Projekat su implementirali Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla i Udruženje Roma „Euro Rom“ Tuzla, uz finansijsku podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, koje je za ovaj projekat do sada uložilo oko 187.000 KM.

Nabavka ultrazvučnog uređaja omogućit će ženama iz marginaliziranih grupa, posebno trudnicama, pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, čime će se poboljšati njihovo zdravlje i sigurnost.

Treba istaći da je na osnovu ovog projekta Služba za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica dobila najsavremeniji ultrazvučni aparat, jedan od rijetkih u našem regionu, rečeno je danas na predstavljanju ovog uređaja.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić naglasio je kako i sam grad dosta toga čini kada su u pitanju manjine u svim segmentima ali da je posebna radost kada se radi o poboljšanju zdravstvenih usluga u ovom slučaju Romkinja, čime se otvaraju mogućnosti za redovnost spoznaje o vlastitom zdravlju.

Direktor Doma zdravlja Tuzla Samir Mačković je kazao da je čast i zadovoljstvo učestvovati u ovakvim projektima.

„Kao ustanova otvoreni smo za bilo koji vid saradnje sa udruženjima a što se pokazalo izuzetno korisnim“, kazao je Mačković.

Nedžad Jusić, predsjednik udruženja ”Euro Rom” Tuzla istakao je da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za romsku zajednicu, ne samo u Tuzli nego i šire, te da je ovo veliki korak ka osiguravanju jednakih prava za sve građane, bez obzira na njihovo porijeklo. 

Ministar Hurtić je istakao važnost ovog projekta za poboljšanje kvaliteta života i zdravstvene zaštite romske zajednice u TK, te naglasio da će Ministarstvo i dalje pružati podršku ovakvim inicijativama. 

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice kontinuirano ulaže napore kako bi osiguralo da svi građani, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, imaju jednake uslove i pristup osnovnim pravima, uključujući pravo na zdravstvenu zaštitu. Ovaj projekat je samo jedan korak u našem dugoročnom planu unapređenja socijalne inkluzije i zdravstvenih usluga za marginalizovane grupe”, kazao je ministar Hurtić.

Doktorica Amra Habibović, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica ukratko je predstavila načine rada i namjenu najsavremenijeg UZ aparata te je nakon toga prisutne i povela u obilazak Službe kako bi se na licu mjesta uvjerili u kvalitet onoga o čemu se govorilo, kvalitet usluge ali i novog dijagnostičkog aparata.

Kazala je da je pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti ključan za zdravlje svake žene, a posebno trudnica.

Nabavka ovog ultrazvučnog uređaja predstavlja veliki korak naprijed u pružanju boljih usluga ženama iz marginaliziranih grupa, poput Romkinja, koje često imaju otežan pristup zdravstvenoj njezi.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button