Novosti

Javni poziv: Ministarstvo ljudskih prava dodjeljuje 1,5 milion KM za podršku Romima

Objavljena su četiri poziva koja se odnose na podršku pri stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju Roma. Osim toga, tu je i dodatni grant koji se odnosi na udruženja svih nacionalnih manjina.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH objavilo je nekoliko poziva za dodjelu bespovratnih sredstava. Jedan dio poziva odnosi se na podršku romskoj populaciji.

Kada je riječ o Romima, objavljena su četiri poziva koja se odnose na podršku pri stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju Roma. Osim toga, tu je i dodatni grant koji se odnosi na udruženja svih nacionalnih manjina.

Ukupan iznos za svih pet grantova je 1,48 miliona KM.

Rok za podnošenje prijava za sve grantove je 11. oktobar.

Stambeno zbrinjavanje

Kako stoji u javnom pozivu, svrha granta je poboljšanje uvjeta stanovanja romske populacije u Bosni i Hercegovini. Cilj dodjele grant sredstava je sufinsiranje i finasiranje projekata kojim se poboljšavaju uslovi stanovanja Roma u romskim naseljima i zajednicama.

Ovaj grant iznosi 800 hiljada KM. Svi grantovi dijele se po principu da Federacija dobija 62,66 posto, Republika Srpska 31,34 i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine 6 posto.

Ovim sredstvima granta mogu se podržati projekti kojima se sprovode sljedeće aktivnosti:

  1. Podrška jedinicama lokalne samouprave u svrhu pružanja podrške romskim porodicama za legalizaciju stambenih objekata koji ispunjavaju potrebne uvjete,
  2. Sanacija i rekonstrukcija stambenih objekata u vlasništvu Roma i objekata za smještaj Roma, za postojeće socijalne i potencijalne objekte pogodne za prenamjenu za socijalno stanovanje,
  3. Izgradnja socijalnih individualnih i kolektivnih stambenih jedinica za Rome i
  4. Realizaciju infrastrukturnih projekata za poboljšanje uvjeta stanovanja (voda, struja, kanalizacija, prilazni putevi i dr.).

Pravo na podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu grant sredstava imaju isključivo jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini u kojima žive Romi.

Zdravstvena zaštita

Sredstva namijenjena za zdravstvenu zaštitu Roma u BiH iznose 490.000 KM.

Cilj dodjele ovog granta je sufinansiranje i finansiranje projekata u svrhu unapređenja dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite pripadnika romske populacije. Ova grant sredstva mogu se koristiti za podršku projektima koji provode sljedeće aktivnosti:

a) jačanje kapaciteta romskih predstavnika za unapređenje zdravlja Roma:

-Jačati kapacitet romskih udruženja za rad u romskim zajednicama na promociji zdravih životnih navika i načina ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu – uključiti najmanje 20 medijatora

-Analiza o broju neosiguranih Roma na području Federacije BiH i preporuke za rješavanje načina osiguranja

-Izrada uputstva o načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i prijedloga protokola za saradnju lokalnih zdravstvenih ustanova i romskih udruženja

-Inicirati uspostavu efikasnijeg sistema o načinu ostvarivanja prava i usluga za Rome zajedno s ostalim ranjivim grupama

b) smanjenje faktora rizika za zdravlje u romskoj populaciji:

-Provođenje preventivnih aktivnosti u romskim zajednicama u cilju:
• prevencije zaraznih i nezaraznih bolesti,
• unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući planiranje porodice,
• unapređenja oralnog zdravlja.

-Izrada i provođenje programa prevencije nasilja u porodici – rad s porodicama u romskoj zajednici koji obavljaju zdravstveni radnici u saradnji s centrima za socijalni rad i nadležnim policijskim upravama

Pravo na podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu grant sredstava imaju isključivo: Zavod za javno zdravstvo FBiH, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Odjel za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i domovi zdravlja u jedinicama lokalne samouprave u kojima žive Romi.

Zapošljavanje

Sredstva namijenjena za zapošljavanje Roma u BiH ove godine iznose 50.000 KM.

Cilj dodjele grant sredstava je sufinansiranje i finansiranje projekata u svrhu unapređenja zapošljivosti i zapošljavanja Roma i Romkinja. Ova grant sredstva mogu se koristiti za podršku projektima koji provode sljedeće aktivnosti:

a) podsticanje zapošljavanja i zapošljivosti Roma,
b) osiguravanje sredstava za provedbu programa zapošljavanja Roma,
c) podsticanje zapošljavanja Roma u javnom sektoru.

Pravo na podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu grant sredstava imaju isključivo entitetske, kantonalne i službe za zapošljavanje na nivou lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini u kojima žive Romi.

Obrazovanje

Kada je riječ o obrazovanju, svrha granta je poboljšanje obima obrazovanja Roma i Romkinja u Bosni i Hercegovini. Ovaj grant iznosi 40.000 KM u 2024. godini, a sredstva se mogu koristiti za podršku projektima koji provode sljedeće aktivnosti:

a) izradu analize postojećih nastavnih planova, programa i udžbenika nacionalne grupe predmeta u kontekstu sadržaja koji se odnose na romsku historiju i kulturu i uklanjanje eventualnih predrasuda i stereotipa o Romima iz udžbenika i nastavnih materijala,

b) unapređenje nastavnih planova, programa i školskih udžbenika kreiranjem tematskih cjelina i sadržaja koji se, bez stereotipa, odnose na romsku historiju i kulturu,

c) iniciranje i pružanje podrške obrazovnim vlastima u BiH koji još uvijek nisu usvojili akcione planove, da donesu akcione planove u oblasti obrazovanja Roma,

d) pružanje podrške jedinicama lokalne samouprave za programe poboljšanja obima obrazovanja romske djece,

e) izradu vodiča namijenjenog upravi škole, nastavnicima, osoblju u vrtićima, roditeljima i djeci u cilju njihovog upoznavanja s tradicijom, kulturom i običajima Roma.

Pravo na podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu grant sredstava imaju Ministarstvo prosvjete Republike Srpske, ministarstva obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu, Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu, Srednjobosanskom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo, te nadležnom odjelu Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine za finansiranje i sufinansiranje projekata kojim se realizuju mjere i pripadajuće aktivnosti iz Akcionog plana za Rome 21/25.

Udruženja nacionalnih manjina

U cilju podrške udruženjima nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini odobrena su sredstva u iznosu od 100.000 KM koja se dodjeljuju isključivo udruženjima nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini za finansiranje i sufinansiranje projekata.

Maksimalan iznos sredstava koji se može dodijeliti po projektnom prijedlogu je 7.000 KM.

Cilj dodjele grant sredstava je sufinsiranje i finansiranje projekata kojim se poboljšava integriranosti, afirmiše i povećava vidljivost nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini i sprečava njihova asimilacija.
Ovim sredstvima granta mogu se podržati projekti kojima se provode:

1) Izrada zajedničkog plana aktivnosti za sve priznate manjine u Bosni i Hercegovini, u svrhu organiziranja obilježavanja praznika i značajnih datuma nacionalnih manjina,
2) Organiziranjenje festivala, sajmova, kulturnih manifestacija, takmičenja i drugih sadržaja koji imaju širi značaj i veću vidljivost manjina na nivou Bosne i Hercegovine.
3) Izrada brošura, izdavanje časopisa, priprema medijskih sadržaja za pripadnike nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, u svrhu promocije jezika, kulture, tradicije, književnosti i istorije nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.

Osim ovih grantova, Ministarstvo je objavilo i pozive po drugim osnovama, a to su grantovi za podršku organizacijama osoba sa invaliditetom, udruženjima porodica nestalih osoba, organizacijama za ljudska prava u svrhu promocije ljudskih prava, te jedinicama lokalne samouprave za implementaciju Politike o saradnji sa iseljeništvom.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button