Novosti

‘Najbolje dijete na svijetu’: Priča mlade Romkinje na festivalu MESS

Prva teatarska predstava jedne rediteljice romskog porijekla koja je uvrštena u stalni repertoar Narodnog pozorišta u Bukureštu.

Publika 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS imat će priliku 11. oktobra u Kamernom teatru 55 pogledati predstavu Aline Serban, Najbolje dijete na svijetu.

Ovo je autobiografski komad na granici između života i teatra, između iskustva i ispovijesti i koja je autentična do te mjere da postaje fragment stvarnosti, oduševljava publiku svih uzrasta svojim pozivom na saosjećanje.

Priča mlade Romkinje – koja je jako rano otkrila šta znači biti druge rase, boje kože i pripadati drugačijoj sredini, ali koja uspijeva naći svoj životni put i svoje komplekse preobraziti u odlučnost i motivaciju – ima psihoterapeutsku snagu.

‘Najbolje dijete na svijetu’ kazuje nam o snazi da se postigne nemoguće i nastojanju da se pomiri sa prošlošću i sa vlastitim identitetom, vlastitim životom, majkom, ocem…

“Mlada romska glumica pripovijeda svoj mukotrpni put gledajući publici ravno u oči… Daleko od kitnjastih gitara Gipsy Kingsa… glumičin solo nastup postaje uznemirujuća metafora za svu onu zaboravljenu djecu,” kazala je Judith Sibony iz francuskog lista Le Monde.

Nakon predstave održat će se panel diskusija.

Predstava se prikazuje u okviru Specijalnog programa ALL INCLUSIVE, koji je dio istoimenog projekta koji organizuje EUNIC klaster Bosna i Hercegovina, a finansira program EUNIC European Spaces of Culture 2024/2025. Predstava je dodatno finansirana od strane Rumunskog kulturnog instituta (Bukurešt/Rumunija).

Festival će se održati od 04. do 13. oktobra 2024.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button