Novosti

Sistemska diskriminacija: Djeca Roma naročito ugrožena

Djeca Roma često se suočavaju sa sustavnom diskriminacijom, što u velikoj mjeri otežava uspješan završetak školovanja, zbog čega je napuštanje školovanja česta pojava. To ograničava šanse djece Roma da pronađu dobar posao, zbog čega su mnogi podložni prosjačenju na ulici i drugim oblicima iskorištavanja.

Okrugli stol na temu napuštanja školovanja i ranog stupanja u brak održan je u danas u Mostaru u cilju povećanja stupnja sudjelovanja Roma u svim društvenim tijekovima Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a u organizaciji Misije OESS-a u BiH.

Okruglom stolu, koji je poslužio kao platforma za razgovor o izazovima vezanim za napuštanje školovanja i rano stupanje u brak, prisustvovali su predstavnici Tima HNŽ-a za monitoring i implementaciju Akcijskog plana za poboljšanje položaja Roma, Koordinacijskog tijela HNŽ-a za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a,  centara za socijalni rad s teritorije HNŽ-a, škola koje pohađaju romska djeca, te predstavnici lokalnih uprava policije.

Predstavnice Romske ženske mreže predstavile su zapažanja zabilježena u romskim zajednicama širom BiH, a predstavnici Koordinacijskog tijela podijelili su s prisutnima svoje opservacije u protekle dvije godine, priopćila je Misija OESS-a BiH.

Današnji susret proistekao je iz županijskog Lokalnog akcijskog plana za poboljšanje položaja Roma u HNŽ-u za razdoblje od 2021. do 2024. godine, koji je Vlada HNŽ-a usvojila u listopadu 2020. godine.

Akcijski plan obuhvaća mjere u sferi obrazovanja, zdravstvenog, socijalnog i stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, kao i osnaživanja zajednica Roma i romskih organizacija građanskog društva. Iako godišnja izvješća HNŽ-a ukazuju na napredak u komunikaciji s romskim zajednicama, sustavno prikupljanje podataka o potrebama Roma, kao i napori koji se ulažu u obrazovanje romske djece, te prevencija prosjačenja na ulici i dalje zahtijevaju kontinuiran rad. Zaštiti romske djece neophodno je posvetiti posebnu pozornost.

Premda izvješća pokazuju da se brojni Romi suočavaju s različitim oblicima trgovine ljudima, uključujući tu prisilni rad, seksualno iskorištavanje, prisilno prosjačenje i rano stupanje u brak, djeca Roma naročito su ugrožena.

U cilju njihove bolje zaštite, pojave poput prijevremenog napuštanja školovanja i ranog stupanja u brak identificirane su kao ključni problemi koji zahtijevaju sustavni odgovor nadležnih institucija i organa vlasti. Djeca Roma često se suočavaju sa sustavnom diskriminacijom, što u velikoj mjeri otežava uspješan završetak školovanja, zbog čega je napuštanje školovanja česta pojava. To ograničava šanse djece Roma da pronađu dobar posao, zbog čega su mnogi podložni prosjačenju na ulici i drugim oblicima iskorištavanja. Slično tome, unatoč činjenici da je brak s djetetom zabranjen zakonom, rano stupanje u brak još uvijek je prisutno u nekim zajednicama, u kojima su tradicionalni običaji predmet zloupotrebe, kako bi se opravdali stereotipi o romskoj tradiciji, što dodatno doprinosi nepovoljnim životnim prilikama i iskorištavanju s kojima se suočavaju romska djeca.

Službenici Misije OESS-a BiH odali su priznanje učesnicima na produktivnoj raspravi iz koje su proistekle relevantne preporuke, uključujući tu i preporuku za angažiranje medijatora za rad s romskim zajednicama, asistenata u školama te kvalificiranih pružatelja usluga socijalnog zbrinjavanja, upoznatih s potrebama i problemima romske populacije.

Iz Misije OESS-a u BiH poručili si kako su spremni na nastavak suradnje s nadležnim organima i organizacijama građanskog društva, u cilju rješavanja ovih važnih problema.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button