Novosti

Velike poplave u Hercegovini, najmanje 14 mrtvih u Jablanici

Očekuje se da će broj stradalih rasti

Velike poplave pogodile su noćas i dijelove Hercegovine i srednje Bosne. Prema trenutnim informacijama, najteže stanje u u Jablanici.

Šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK Darko Juka potvrdio je da je do sada najmanje 14 smrtnih slučajeva, dok na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama.

„Koja je tačna brojka još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata pa naovamo. Razmjere ove haotične situacije su zastrašujuće“, kazao je Juka, te dodao da je situacija stabilnija nego što je bila i da su službe uspjele probiti do Jablanice.

U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsječena od svijeta. Urušene su saobraćajnice, kao i nekoliko mostova na rijeci Drežanki.

Također, šire područje Konjica je također izolirano, dok se evakuiraju čamci koji koriste pripadnic i OS BiH i Civilne zaštite.

„Sve raspoložive snage su na terenu, Civilna zaštita, policija, Gorska služba spašavanja i Crveni križ, dok susjedni kantoni nude pomoć“, rekao je Juka.

Apelirao je na građane da shvate ozbiljnost nastale situacije i da se ne upućuju prema Jablanici i Konjicu.

Kako je izjavio ministar sigurnosti BiH Zukan Helez, gotovo 20 osoba je nestalo u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Jablanicu. Istakao je da se radi o nezvaničnim informacijama s terena. Dežurni tužioci Tužilaštva HNK nalaze se na terenu. 

Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici jednoglasno donijelo odluku o angažiranju resursa Oružanih snaga BiH na širem području općine Jablanica.

Urgentno su angažirane inžinjerske jedinice, jedinice za spašavanje ljudi i helikopter Oružanih snaga BiH, s ciljem hitnog pružanja pomoći civilnim organima vlasti u reagovanju na prirodnu nesreću – obilne poplave i klizišta na širem području općine Jablanica.

Općina Kiseljak je također pod vodom nakon obilnih kiša. Fotografije i snimci prikazuju ogromnu materijalnu štetu koju su prouzrokovale poplave.

Alarmantna situacija koja je u toku noći pogodila ovo mjesto ostavit će iza sebe brojne posljedice, a brojna teška mehanizacija se nalazi na terenu kako bi očistila riječna korita od nanosa te omogućilo nesmetan protok vode. Općina Kiseljak je jutros proglasila stanje nesreće.

Poplave su zabilježene i u drugim općinama Srednjobosanskog kantona. U nekim selima u Fojnici kuće su poplavljene. Jedna žena je smrtno stradala na području Fojnice.

Srodni artikli

Back to top button