Novosti

Šefica Vijeća Evrope: Podučavanje o historiji Roma i holokaustu važnije nego ikad

Preživjeli i svjedoci ovih zločina uskoro će biti zaboravljeni. Važnije je nego ikad ostati predan vječnom sjećanju, kazala je Pejčinović Burić.

Povodom 80. godišnjice Evropskog dana sjećanja na holokaust nad Romima generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je da je Vijeće Evrope učinilo korake kako bi uključilo holokaust nad Romima u školske programe i udžbenike u državama članicama.

“U noći s 2. na 3. avgust 1944. više od 3.000 Romkinja, muškaraca i djece ubijeno je u gasnim komorama ‘Zigeunerlager’ u logoru Auschwitz-Birkenau. Osamdeset godina kasnije, odajemo počast sjećanju na romske žrtve holokausta, poglavlju historije koje se prečesto zanemaruje. Na ovaj dan prisjećamo se Roma koje je nacistički režim progonio i ubio, a procjenjuje se da ih je bilo oko 500.000. I ponovno potvrđujemo našu predanost borbi protiv predrasuda i diskriminacije u svim oblicima“, kazala je Pejčinović Burić.

Kako je istakla, Vijeće Evrope učinilo je korake kako bi uključilo holokaust nad Romima u školske programe i udžbenike u državama članicama, što je ključni cilj postavljen u Strateškom akcionom planu za inkluziju Roma i Putnika (2020.-2025.).

Ova je inicijativa promovisala učenje o romskoj historiji općenito.

„Kako bismo ojačali ove napore, u proljeće smo pokrenuli dvogodišnji zajednički program EU-a i Vijeća Evrope: ‘Sjećanje na holokaust nad Romima i obrazovanje” kako bismo povećali znanje javnosti širom Evrope. Osim toga, Upravni odbor Vijeća Evrope za borbu protiv diskriminacije, različitost i inkluziju sada državama članicama omogućava učitelje sa nekoliko alata za podučavanje historiji Roma i Putnika“, rekla je generalna sekretarka.

Podsjetila je da  je prošlo osamdeset godina od holokausta nad Romima.

„Preživjeli i svjedoci ovih zločina uskoro će biti zaboravljeni. Važnije je nego ikad ostati predan vječnom sjećanju. Obvezujemo se suprotstaviti se nepravdi i izgraditi svijet utemeljen na poštovanju, razumijevanju i jednakosti. Neka nas nasljeđe romskih žrtava holokausta nadahne da stvorimo bolju, inkluzivniju budućnost”, zaključila je Marija Pejčinović Burić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button