Novosti

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust nad Romima

Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada nije utvrđen.

Širom Evrope danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Ovaj dan proglašen je rezolucijom Evropskog parlamenta koja je usvojena 15. aprila 2015. godine.

Na današnji dan 1944. godine, u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno je 2.897 Roma.

Danas se prisjećamo i ubijenih Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata u koncentracijskom logoru Jasenovac. Po trenutnim statistikama, u Jasenovcu je ubijeno 16.173 Roma, od kojih 5.608 djece.

Ovaj datum prihvaćen je od strane Vijeća Evrope, a na inicijativu romskih organizacija, širom Evrope se obilježava još od 2012. godine.

Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada nije utvrđen.

Odbor za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine najavio je komemorativni skup povodom ovog dana koji će se održati danas u Memorijalnom centru Donja Gradina, sa početkom u 12:00 sati.

Skup će otvoriti Dervo Sejdić ispred Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Očekuje se prisustvo visokih zvaničnika, uključujući predstavnike Vlade, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Ovaj komemorativni skup ima za cilj odati počast romskim žrtvama genocida poznatog kao Samudaripen, pružajući značajan okvir za refleksiju i sjećanje na tragična stradanja. Program uključuje prigodno polaganje vijenaca u znak poštovanja prema žrtvama i prisustvo visokih zvaničnika iz različitih sektora.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button